Kinos Historie



Den første biograf i Hjallerup var en rejsebiograf, der fra begyndelsen af 1930´erne holdt til på Afholdshotellet i Søndergade . Det var en mand, der hed Sørensen, der kom fra Dybvad, som stod for fremvisningen et par gange om ugen.

I 1944 overtog Thorkild Raunholt biografdriften på hotellet.
Der blev vist film hver aften, medmindre salen skulle bruges til andet formål.

I efteråret 1951 påbegyndtes så opførelsen af den biografbygning, vi har i dag, og efter forsinkelser på grund af det hårde vintervejr, kunne KINOTEATRET åbne dørene hen på foråret 1952.

Der var 216 stole i salen, og i operatørrummet var der to fremvisere med kulbuelys.

Hvilke film har været vist i Kino siden 1982? Se her.




Pr. 1. august 1969 solgte Thorkild Raunholt biografen til August Olsen. Årsomsætningen var på det tidspunkt ca. 40.000 kr.
Da Olsen i 1981 lukkede, var omsætningen steget til 130.000 kr.
Konjunkturerne taget i betragtning var dette ikke nok, og August Olsen forsøgte i første omgang at afhænde biografen til kommunen, men det mislykkedes.
Det var i danske biografers store nedgangsperiode, og i december 1981 spillede KINO den sidste aften inden lukningen Olsenbanden på spanden.

Der var nu lukket i ca. 3 måneder, men en flok entusiaster overtalte Hjallerup Samvirkes Aktivfond til at overtage biografdriften, og 1. april 1982 åbnede man igen, nu med Leif Nielsen som daglig leder.
Personalet bestod nu dels af de lønnede, voksne operatører og de ulønnede piger og drenge, der passede kiosken og kontrollerede billetter. De unge havde dog fri adgang til alle forestillinger, og på vagten var der også lidt mundgodt fra slikkiosken. Billetpriserne i 1982 var 14 kr. for en plads i salen foran midtergangen,
og 17 kr. på terrassen.



I 1990 fik KINO en tiltrængt renovering. Der kom nyt og større lærred, (dvs. det er faktisk en skærm lavet af gipsplader), stoleantallet i salen blev reduceret, så man fik bedre benplads. Der kom nyt lydanlæg op, med stereo og surround. Nye farver på væggene i både sal og foyer.
I operatørrummet blev der opsat en ny stor fremviser samt et spoletårn. Nu kunne hele filmen spoles op på én stor spole, og vises i ét stræk. Førhen kørte de to fremvisere med hver sin spole, og midtvejs blev der så lavet en overkørsel, som regel uden at publikum opdagede det.

I år 2002 blev der foretaget en del optagelser til en lille film
i anledning af Kinos 50 års fødselsdag. Disse optagelser kan ses på dette link.




Ny teknik og krav om bedre komfort i biograferne gør, at KINO hele tiden må forsøge at følge med. De økonomiske forhold har så foranlediget, at al arbejdskraft siden januar 2000 er ulønnet.
Hjallerup Samvirke og KINO indkaldte til et borgermøde i efteråret 1999 og lagde planerne for videre drift frem for de fremmødte. Der meldte sig ca. 60 personer, der på skift frivilligt tager en tjans i biografen, enten som operatør, som kontrollør, sliksælger eller som dem, der tager sig af rengøringen.


En af KINOs faste profiler er Østvendsyssel Filmklub, som kom til Hjallerup i 1983, da Dronninglund Biograf lukkede. Filmklubben finder hver sæson et program på 10 film, som så vises i perioden fra september til april. Smalle film, som ikke har det store publikums bevågenhed.
(Mange af KINOs nuværende frivillige medarbejdere har deres rod i filmklubben).




I løbet 2003 var der megen snak og mødeaktivitet om Kinos fremtid. Skulle vi blive i de nuværende lokaler, eller måske bygge en helt ny biograf ?
Resultatet blev det, at man søgte midler i det offentlige regi til en renovering af de aktuelle faciliteter.
I maj måned 2004 kunne vi så begynde at renovere biografsalen og operatørrummet.

Salen blev skrællet totalt (lige undtaget lærred og fortæppe).
Der blev lagt nyt gulv, ny vægbeklædning, varmesystemet blev omlagt, terrassen blev forhøjet, bedre benplads mellem rækkerne og helt nye stole blev sat op.
Ovenpå, i operatørrummet blev der sat en nyrenoveret Victoria V fremviser op.
Der blev installeret både Dolby og DTS digitallyd, og nye linser gjorde billedet endnu flottere.
Hele operationen tog ca. 14 dage og 19. maj 2004 holdt vi indvielsesfest.

En æra er forbi. (2011)

De lange 35mm filmruller, som har været samme standard i biograferne siden 1897,
er på vej ud.
Flere og flere biografer verden over – i Danmark siden 2009 – har skiftet filmapparaterne ud med digitale projektorer af høj kvalitet.
Billederne står roligt og klart på lærredet, uden ridser og skrammer –
og film i 3D har aldrig været vist flottere.

Kino Hjallerup vil fra 23. september 2011 også være digitaliseret. Vi skiller os ikke af med 35mm-systemet lige med det samme. Helt ind i 2012 vil der af og til også blive vist film på “gammeldags” ruller.




2013 : I juni tog Kino et nyt web-baseret billet-reserveringssystem i brug.

2014 : Billet-slik-kiosken i foyeren rives ned og en ny kiosk bygges op. Nu med popcorn.


2016 : Foyeren får nyt loft og der indføres et proff. billet-reserveringssystem, Integra, samt et nyt hjemmeside-design, Phoenix.

2020 :Under corona-nedlukningen blev der tid til at udvide lydsystemet fra 5.1 til 7.1


2023 : 13. januar . På under 10 timer blev alle stole i salen skiftet ud med nye.
Et velsmurt samlebånd af Kinos frivillige hjælpere